Miguel Goede 

Curaçao 3.0

Blog Caribbean 3.0

Personenvervoer 3.0

Posted on September 15, 2012 at 9:30 AM

Laatst plaatste een Facebook friend, Esther Jacobs, op haar wall: "wie kan mij naar de luchthaven brengen?". Ik weet zeker dat ze een lift heeft gekregen.


Mensen zijn altijd onderweg.  Want mensen willen elkaar ontmoeten.  Voor het werk moeten ze elkaar vaak ontmoeten.  Men vervoert zich of laat zich vervoeren: eigen auto, lift, openbaar vervoer.  Maar ook te voet of op de fiets.  Sinds het bestaan van de auto ontstond de file en kregen we een vervuiler erbij.  Veel mensen nemen nogsteeds te snel de auto of het vliegtuig.  De ICT heeft het nu al mogelijk gemaakt om elkaar te ontmoeten en in de ogen te kijken zonder het huis te verlaten.  Om spullen of diensten te kopen hoeven we niet meer naar een winkel of een kantoor. Met name daar waar het muziek en boeken betreft.  Foto's afdrukken doen we zelf.  Ik weet niet meer wanneer ik voor het laatst een bank ben binnen gelopen.  In Nederland is de bank ingericht als zitkamer. De auto staat steeds vaker stil.  Het komt steeds vaker voor dat we de auto delen.  Maar we kunnen op Curacao meer gaan poolen.  Ik pleit er voor dat iedereen stopt bij de bushalte om te kijken of ze iemand mee kunnen nemen. Het hoort bij deze tijd.  Ja, op den duur zal de bus verdwijnen of ze moeten een toegevoegde waarde hebben, net als de boekhandel.

Categories: Curacao 3.0, Strategic Management, Public Administation

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Miguel Goede
3:11 PM on September 15, 2012 
Ace Suares: Carpoolen werkt volgens mij alleen maar op hele vaste routes. Het werkt helemaal niet op Fuik of op de Van Goghstraat of op dat weggetje tussen dokterstuin en pannekoek.
Ook de bestemming is een probleem. Je pikt iemand op bij de bushalte op de Pater Amado Römer weg en die moet naar Otrobanda, maar jij moet over de jan noordduijnweg naar Rio Canario.

Je kan natuurlijk veel doen met een app zodat je je positie en bestemming kan aangeven zodat mensen dat kunnen zien en je dan oppikken.

Maar het verdwijnen van openbaar vervoer lijkt mij het ergste wat er kan gebeuren. Men wordt totaal afhankelijk van andere die toevallig jouw kant op gaan. En wat te denken van boodschappentassen, kinderen, die je mee wil nemen?

Nee Miguel, meer carpoolen kan heel goed zijn vooral op vaste routers (woon-werk verkeer) maar voor andere zaken zoals even naar Mambo of naar de verjaardag van je zus... nee.

Gratis openbaar vervoer, met elektrische auto's of auto's/busjes op biofuel, en dan met GPS erin zodat je kan zien waar een busje is en hoeveel mensen er in zitten, zodat je op een app kan kijken waar en wanneer je kan opstappen.